Kucharze-magicy i recenzja restauracji AC Hotel By Marriott Wrocław

To będzie wpis o jedzeniu. Dobrym jedzeniu i bardzo dobrej obsłudze.

Specjalnie odwiedziłam pewną hotelową restaurację z powodu gęsiny, o której dowiedziałam się z Facebooka. Jako ekspert quest experience nie mogłam przegapić takiej okazji.

Skoro już byłam we Wrocławiu, musiałam zobaczyć TEN hotel, czyli pierwszą w Polsce markę AC Hotel by Marriott. O hotelu napiszę innym razem, bo w nim nie nocowałam. Pierwsze wrażenia już mam i na pewno tu wrócę, aby sprawdzić, co jest takiego innego w tym obiekcie, o czym zapewnia twórca marki, czyli Antonio Catalan. Hiszpańskie klimaty w amerykańskim wykonaniu są naprawdę zauważalne od samego początku i nie jest to marka Marriott, jaką znamy.

„Hotele mają szansę być czymś lepszym niż dom” – Antonio Catalan

Niebo na talerzu, czyli co zjadłam w AC Hotel By Marriott Wrocław?

Miało być o jedzeniu, więc powiem krótko – to była najlepsza gęsina, jaką jadłam!
Wręcz idealna w miękkości, smaku … Poezja! Do tego purée z kasztanów z czekoladą, konfitura z owoców leśnych i galaretka z płatków róży. Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, czyli najbardziej pożądanych razem smaków. Gdyby nie to, że byli wokół ludzie, to wylizałabym talerz, bo to było aż tak dobre. Piszę tylko tyle i aż tyle, bo doświadczenia kulinarne najlepiej tworzyć poprzez smakowanie.

recenzja restauracji ac hotel by mariott

Gęsina w całej swej okazałości!

W tych okolicznościach musiałam poznać szefa kuchni, aby mu osobiście pogratulować i podziękować. Olaf Ratz – to imię i nazwisko wpisuję na osobistą listę szefów kuchni hotelowych. Właśnie z powodu takich ludzi, podróżuję za wyjątkowym smakiem.

recenzja restauracji ac hotel by mariottSzef Olaf ma magiczną różdżkę, która spełnia życzenia i chciałam mu ją odebrać, ale nie oddał, bo to jego talizman 😉

Podobno miałam szczęście, bo to była ostatnia gęsina w miniony weekend. Mam nadzieję, że to menu będzie dostępne jednak przez cały listopad, bo to naprawdę wyjątkowe smaki.

Na rozbudzenie kubków smakowych spróbowałam też wyrafinowanego amuse-bouche – pastę chorizo z serem. Nie pozwoliłam go sobie odebrać aż do ostatniej kropelki.

O deserze mogę napisać tylko tyle, że było to połączenie czekolady z musem z mango. Niestety nie ma go w karcie – było to coś specjalnego z pozdrowieniami od szefa kuchni – Olafa.

recenzja restauracji ac hotel by mariott

Na zdjęciu pasta chorizo z serem (góra) i deser (dół)

Wina dajcie!

Podczas wizyty odkryłam także polskie wino z okolic Szczecina, czyli z Piwnicy Turnau. Było to młode wino idealnie dobrane do gęsiny – wino na św. Marcina.

„Odkryłam” to właściwie nie do końca dobra kolejność w mojej opowieści.

Powinno być: odkryłam, bo niezwykle profesjonalny kelner opowiedział mi o menu i zarekomendował wino tak przekonująco, że musiałam sprawdzić. To było dokładnie to, czego szukam u profesjonalistów – prawdziwe zaangażowanie, znajomość karty dań i win oraz umiejętność rozmowy. Brawo!

recenzja restauracji ac hotel by mariott

Idealne wino do gęsiny

Dokąd zmierza kuchnia hotelowa?

Kuchnię hotelową znam aż za dobrze, ale to, co się dzieje w ostatnich dwóch latach, to spełnienie moich marzeń o wyjątkowym jedzeniu w bardzo dobrych hotelach.

Nie mam na myśli ogromnych bufetów, bo w tym przypadku wciąż stawia się na ilość, a nie jakość (choć mam już listę dobrych bufetów hotelowych).

Mówiąc o dobrym jedzeniu – myślę o świetnych autorskich restauracjach w hotelach, gdzie pojawili się już utalentowani szefowie kuchni i tworzą znakomite dania oparte o kuchnię regionalną oraz sezonowe produkty. To prawdziwi magicy, którzy ponoszą jakość usługi na wyższy poziom.

Na mojej liście takich wyjątkowych miejsc mam już ponad 15 punktów. Po Nowym Roku wyruszę do nich, aby przez kolejne 12 miesięcy pokazywać Najlepsze Restauracje Hotelowe 2018.

Dajcie znać, gdzie mogę się wybrać po niezwykłe wrażenia kulinarne! Będę opisywać je na bieżąco, a potem zrobimy głosowanie i wybierzemy 3 miejsca do mojego autorskiego audytu. #NajlepszeRestauracjeHotelowe2018.

ZACHĘCAM DO PODSYŁANIA PROPOZYCJI NA MOIM FAN PAGE’U: KLIKNIJ TUTAJ

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podziel się wpisem ze światem!

Spodobał Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim z innymi :)